Skal sykehus selge usunn mat?

Kan du forestille deg å være i et sted dedikert til helse og helbredelse, bare for å finne deg selv omgitt av forskjellige typer junk food? “Skal sykehus selge usunn mat?” kan høres ut som et retorisk spørsmål for mange, men virkeligheten er faktisk litt mer komplisert. I denne artikkelen skal vi ta en grundig titt på den pågående debatten om hva sykehusene serverer sine besøkende og pasienter, og spørsmålet om usunn mat virkelig har en plass i helsevesenet. La oss begynne med et dypdykk i krysspunktet mellom helsefremming og business i de hvide korridorene vi forbinder med restitusjon og helbredelse.

1. “Skal Sykehus virkelig servere usunn mat? Blikket på de uventede menyene”

I norske sykehus er det vanlig å se menyer fylt med kostalternativer som er langt fra det vi kan regne som helsefremmende kosthold. Fra friterte retter, kaker, søtsaker til brus – mange ganger er det lett å glemme at vi faktisk er i et helsevesensanlegg. Er det ikke paradoksalt at det stedet som skal hjelpe oss å gjenopprette helsen serverer oss mat som er kjent for å bidra til sykdommer som diabetes, høyt blodtrykk og hjertesykdom?

Lurer du på hva som tilbys i sykehuskantiner og på pasientmenyer? Her er en liten oversikt:

 • Sodavann: Packed full of sugar, there is no bigger culprit in the fight against obesity and tooth decay.
 • Fritert mat: Nobody doubts its taste, but also no doubt about its contribution to obesity, bad cholesterol and heart disease.
 • Kaker og søtsaker: Besides the high sugar content, sweets are not the cause of diabetes, but they are not an intelligent choice if we want to avoid it either.
 • Hvitbrød: With a high glycemic index, it helps an abrupt increase in blood glucose levels.
 • Bearbeidet kjøtt: Often present in snacks, processed meats have salt and fat in excess, contributing to high blood pressure and bad cholesterol.

Det er klart at alle har rett til å velge hva de vil spise, men når det kommer til sykehus, bør det ikke være en unnskyldning for å tilby et bredt utvalg av usunn mat. Et sterkt argument for forandring, ikke sant? Det er på høy tid å revurdere hvilken type mat som serveres på sykehusene våre.

2. “Usunne fristelser på helsetempel: Spiserom dilemma i sykehus”

Mange har hevet øyenbrynene over det paradoksale i at man kan handle usunn mat i spisesonen på et sykehus, som skal være et tempel for helse. Er det bare jeg som synes det er ironisk at du kan kjøpe en bolle med sukker glasur rett etter å ha snakket med ernæringseksperten?

Hva kan gjøres? Man kan starte med å begrense lett tilgjengelig usunn mat og drikke. Vi kan overveie å implementere disse punktene:

 • Erstatte sukkerholdige drikker med sukkerfrie alternativer
 • Øke tilgjengeligheten av frukt og grønnsaker i spiseområdet
 • Markedsføre sunne matvarer mer effektivt, kanskje plassere dem i øyehøyde mens usunne valg kan være mindre synlige
 • Cateringtjenester bør oppfordres til å tilby sunnere valg

Utfordringen er å gjøre endringer som oppmuntrer til bedre valg, uten å føle at de sunne valgene blir påtvunget. Det er alltid bedre å lokke folk til sunn mat, heller enn å drive dem bort fra usunn mat.

3. “Smak av ironi: Når helseinstitusjoner blir selgere av usunn mat”

I en verden preget av høyt tempo og krav til effektivitet, har den raskt tilgjengelige og usunne maten ofte seiret over sunnere alternativer. Spesielt på steder der vi minst forventer det, kan vi ende opp omgitt av fristelser. Vi snakker ikke om fornøyelsesparker, kinosaler eller kjøpesentre. Nei, vi snakker om helseinstitusjoner. Sykehus og legekontorer som tilbyr vendingmaskiner fylt med sjokolade, potetgull og brus.

Dette kan virke som et paradoks, spesielt når disse institusjonene har som primært mål å fremme helse og velvære. Så hvorfor blir salg av usunne produkter gjort på en plass der fokus skal være å holde mennesker friske? Her er noen hypoteser:

 • Økonomi: Salget av høykaloriske snacks og brus kan være en ekstra inntektskilde for helseorganisasjoner.
 • Tilgjengelighet: Vendingmaskiner krever minimal bemanning og kan være enkel måte å tilby mat og drikke på.
 • Etterspørsel: Kanskje det er en forventning fra pasienter og besøkende å ha tilgang til disse produktene, spesielt utenfor kafeteriaens åpningstider.

Vi må huske på at dette ikke er unnskyldninger, men hensyn som ofte tas uten å tenke på den langsiktige helseeffekten.

4. “Kolliderende verdener: Usunn mat i hjertet av helseomsorgen

Det er en ironisk paradoks at vi finner det meste av usunn mat i det kanskje mest usannsynlige stedet; på sykehus. Stedet der helse og velvære skal være i forsetet, har ofte en kafeteria full av hurtigmat, sukkerholdige drikker og andre usunne alternativer. Pasienter, deres besøkende og selv sykehuspersonalet blir ofte fristet av denne verdenen av hurtig, enkel og vanligvis deilig mat.

Her er noen vanlige usunne matvarer som ofte finnes i sykehuskafeteriaer:

 • Store porsjoner: Volum even over vekt, velge en matbit som kan fylle opp magen, gir en oppfatning av å få mer for pengene sine.
 • Fritert mat: Pommes frites, kyllingvinger, og andre friterte delikatesser ser ut til å være en hovedbestanddel på enhver sykehuskafe meny.
 • Søtsaker: Sukkerholdige kaker, iskrem og andre desserter er alltid tilgjengelige og kan være vanskelige å motstå, spesielt i stressende tider.
 • Sodavann og sukkerholdige drikker: Disse drikkevarene er ofte mer tilgjengelige enn sunt vann og tilbyr ingen næringsverdi.

Disse usunne valgene gir også utfordringer for sykehuspersonalet som forsøker å opprettholde sunne livsstilsvaner selv, samt å formidle viktigheten av sunt kosthold til pasientene. En viktig del av løsningen kan være å gjøre endringer i sykehusets matpolitikk og å tilby mer ernæringsrike alternativer til pasienter, besøkende og ansatte.

Oppsummert er sykehus og matsteder på sykehus en viktig del av helsetjenesten. Å få sykehus til å selge usunn mat går på tvers av prinsippet om å fremme god helse. Å forhindre sykehus i å selge usunn mat er viktigere enn å selge den for å øke kommersielle inntekter. Vi må heve bevisstheten om hvor verdifull matvalg som kan gjøres er, hvorfor bevisst kvalitet og ernæringsmessige fordeler må tas i betrakning for å opprettholde helsen til de som har behov for sykehus og matsteder på sykehus. Sykehus må ikke selge usunn mat, men holde seg til å tilby sunne matvarer som oppmuntrer til god helse.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *