Når grensene stenges. Flyktningkrisen i Midtøsten
Maja Janmyr (UiB), Are Knudsen (CMI) og Kjersti Gravelsæter Berg (UiB) i samtale om flyktningkrisen i Midtøsten.
Den største flyktningkrisen i vår tid utspiller seg nå i Syria og i nabolandene, der 4,8 millioner syrere har søkt tilflukt. Samtidig som Europa i økende grad svarer med grensestengninger ved Europas yttergrenser, forverres forholdene i regionen. I Libanon er en fjerdedel av befolkningen flyktninger.
De fem årene krigen i Syria har rast, har FN vært underfinansiert og manglet penger til nødhjelp. Nå stammer også flere av nabolandene grepet om grensene.
Hele 6,6 millioner syrere er internt fordrevne i Syria, et land som hadde 20 millioner innbyggere før krigen. Mange er strandet i Syria,og har ingen steder å søke tilflukt.
I dette frokostforumet stiller vi spørsmålene:
- Hva skjer i Libanon, og hvilke konsekvenser kan flyktningkrisen få i Libanon? Hvordan er situasjonen i de andre vertslandene i regionen?
- Hvorfor har flyktningene i regionen svakt rettighetsvern, og hvilke konsekvenser får dette?
- Hvilke spenninger oppstår mellom FNs høykommissær for flyktninger(UNHCR) og vertslandene?
- Hva skjer inne i flyktningleirene i Libanon? Bør det bygges flere flyktningleire?
- Hvilken rolle kan bistand spille i en flyktningkrise, på kort og lang sikt?
- Hvorfor blir flyktninger migranter - hjelper bistand i transittland?
Maja Janmyr er postdoktor ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen. Janmyr forsker for tiden på flyktningkrisen i Midtøsten i et prosjekt finanisert av Forskningsrådets FRIPRIO-initiativ. Janmyrs kompetanseområder er blant andre flyktningrett, folkerett og menneskerettigheter.
Are Knudsen er seniorforsker ved Chr. Michelsens Institutt. Hans fokusområder er fred, konflikt og migrasjon i Sørasia og Midtøsten.
Kjersti Gravelsæter Berg er rådgiver ved UiB GLobal og har skrevet doktorgradsavhandling om flyktninger i Midtøsten, Palestinakonflikten og humanitær bistand.
Dette arrangementet er del av seminarserien "Migration responses. Debating the refugee crisis" som Bergen Ressurssenter for Internasjonal Utvikling arrangerer i samarbeid med IMER (International Migration and Ethnic Relations Research Unit Bergen), SKOK (Senter for kvinne- og kjønnsforskning, UiB) og Chr. Michelsen Institute.
Alle arrangementer i serien er gratis og åpne for alle.
Velkommen!